Team van Windesheim wint Self Driving Challenge 2022

De zelfrijdende kart van het studententeam uit Zwolle heeft vrijdag 10 juni voor het eerst goud behaald bij de Self Driving Challenge op het TT Junior Track in Assen. Het softwareteam uit Groningen werd tweede en het autotechniekteam uit Rotterdam nam de derde prijs in ontvangst. Dat meldt het RDW.

De Self Driving Challenge 2022 is gewonnen door het studententeam uit Zwolle. Het team van de Windesheim lag zeven bochten voor op het Groningse team en pakte de felbegeerde titel. Het doel van de challenge was om een zelfrijdend voertuig foutloos in de snelste tijd over de baan te laten racen, of zover mogelijk, is de winnaar. 

Autonoom rijdende kart 

Na een taaie kwalificatie kwam de autonoom rijdende kart tijdens de finale pas écht goed van zijn plek. Bij het ene team was het rennen om de kart bij te houden, bij het andere team sjokken. Maar snelheid was niet doorslaggevend voor de wedstrijd, net zoals de startpositie van de teams geen voorspeller van de winnaar bleek. 

Team Windesheim 

De kwalificatie van het winnende team verliep allesbehalve op rolletjes. Zwolle presteerde de woensdag voorafgaand aan de finale slechter dan de andere teams en kon de beruchte eerste bocht maar niet autonoom doorkomen met de kart. Tijdens de finale heeft team Windesheim zich daarom vooral gefocust op het halen van de eerste bocht. Toen dat was gelukt rolde de kart op hardloop snelheid zelfrijdend van de ene bocht naar de andere. De jury telde in totaal 14 behaalde bochten van de in totaal 23 bochten. Ook zat het weer hen mee tijdens de finale. Het Zwolse-model werkte namelijk het beste bij stevige bewolking, én die was er op de dag van de finale. 

Weersomstandigheden 

Voor de teams van de Hanzehogeschool en Hogeschool Rotterdam zat het weer tegen. Een beetje zon tijdens de finalerondes was welkom geweest. Voor beide teams was het weer slechter dan voor hun model ideaal was. De software was geoptimaliseerd voor betere weersomstandigheden. Die waren er helaas niet, waardoor de kart van beide teams wat weifelend de bochten doorkwam. Het team van de Hanzehogeschool kwam bij de kwalificatie tot bocht vijf en behaalde bij de finale bocht acht. Alsnog een hele verbetering. Het team van de Hogeschool uit Rotterdam kwam net voorbij bocht één, maar had significant minder ontwikkeltijd meegekregen vanuit de opleiding om de winnende oplossing te programmeren. Het resultaat van hen is daarom ook zeer knap te noemen. 

Automotive experience 

De winnaars van de challenge strijken niet alleen met de eer én een prachtige beker, maar krijgen ook een unieke automotive experience. ‘Functional Safety – How To Build Safer Cars’ is ze aangeboden door kennispartner Brace Automotive Development in Eindhoven. 

Door: Nationale Onderwijsgids