Student Sportkunde Imrane Aboulhadi is Hbo Held 2022

Imrane Aboulhadi, student Sportkunde aan Hogeschool Inholland Haarlem, mag zich vanaf vandaag Hbo Held van het jaar 2022 noemen. Tijdens een congres van de Vereniging Hogescholen (VH) is Imrane door het aanwezige publiek gekozen als winnaar. Imrane runt in het Amsterdamse Osdorp het project Onside, waarmee hij jongeren in het Amsterdamse stadsdeel helpt hun dromen na te jagen. Met de hbo held-verkiezing wil de VH inspirerende projecten laten zien die hbo’ers vaak al tijdens hun studie oppakken. Dat meldt Hogeschool Inholland.

Imrane Aboulhadi ontving de prijs maandagmiddag 13 juni uit handen van VH-voorzitter Maurice Limmen. “Het is een enorme eer om deze prijs te winnen en om als student iets bij te dragen aan de maatschappij”, aldus Imrane. De prijs bestaat uit een award en 1000 euro. Met het bedrag wil hij het initiatief uitbreiden, mogelijk naar andere wijken in de stad. “Ik ben dit begonnen voor de jongeren uit mijn buurt en ben er dankbaar voor dat het een succes is”, zegt de winnaar van de prijs.

Sportkunde 

Toen Imrane besefte dat een professionele voetbalcarrière niet voor hem was weggelegd, koos hij voor de opleiding Sportkunde. Na een inspirerende stage bedacht hij een plan om jongeren uit zijn eigen buurt te helpen. Osdorp kent problemen met hangjeugd en schoolverlaters. Met zijn eigen opgerichte stichting Onside krijgt hij wekelijks zeventig jongeren aan het sporten en heeft hij jongeren in de leeftijd van elf tot achttien jaar letterlijk en figuurlijk in beweging gekregen.  

“Ik ben enorm trots op Imrane! Mooi om te zien hoe hij zo’n belangrijke maatschappelijke rol speelt in zijn wijk en hoe zijn stage daarbij heeft kunnen helpen”, vertelt Mieke van den Berg, lid College van Bestuur van Hogeschool Inholland.

Zelfredzaamheid 

Bijzonder is dat Imrane ze geen programma voorschotelt, maar de jongeren betrekt om daar invulling aan te geven. Hierdoor brengt hij ze zelfredzaamheid bij en laat hij zien dat ze zelf iets kunnen bereiken. Imrane moedigt ze aan om hun eigen droom te verwezenlijken. Van weer naar school gaan tot een eigen zaak beginnen. Hij geeft het goede voorbeeld door dit alles via fondsen en donateurs te financieren. Jongeren voelen zich bij hem veilig en vertrouwd waardoor hij echt het gesprek met ze aangaat. Dat zijn positieve aanpak werkt, bewijst het groeiend aantal jongeren dat wekelijks bij Stichting Onside sport.

Andere finalisten 

De andere finalisten waren Thom van Os, vierdejaarsstudent Technische Natuurkunde van Fontys Hogescholen en Nick den Bol en Lisa Heyman, vierdejaarsstudent Ondernemerschap & Retailmanagement en afgestudeerd Milieukundige van de Avans Hogeschool. ”Deze verkiezing laat nogmaals zien hoeveel talent er te vinden is op onze hogescholen. Het zijn stuk voor stuk winnaars waar we trots op mogen zijn”, aldus VH-voorzitter Maurice Limmen. 

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Henriëtte Guest