Finale van de vierde editie Self Driving Challenge 10 juni op TT-circuit

Vrijdag 10 juni 2022 vindt op het junior TT-circuit in Assen dé finale plaats van de Self Driving Challenge. Een uniek project waarbij studententeams met elkaar de strijd aangaan door hun zelfrijdende voertuig te laten racen op het circuit. De vierde editie van de challenge wordt gehost door presentator en autojournalist Roland Tameling, bekend als de 'Huge Car Guy'. Dat meldt het RDW.

De Self Driving Challenge biedt jong talent een half jaar lang de kans om hun skills op het gebied van smart mobility verder te ontwikkelen. Het studententeam dat een zelfrijdend voertuig foutloos in de snelste tijd over de baan laat racen, is de winnaar van de Self Driving Challenge editie 2022. De voertuigklasse waarmee dit jaar de race wordt gereden is een elektrische kart. De studententeams van deelnemende onderwijsinstellingen Hanzehogeschool, Windesheim en Hogeschool Rotterdam, streven samen met RDW naar een duurzame en veilige toekomst van zelfrijdende voertuigen. 

Autonoom rijden 

Voor onderwijsinstellingen is het een unieke kans om mee te werken aan het Nederland van morgen. Ze doen kennis op over autonoom rijden en mogen dit met de nieuwste technieken zelf ervaren op het circuit. Bij de competitie beoordeelt een jury van deskundigen de teams op verschillende onderdelen. Om de finale te bereiken moeten de teams kwalificatieronden rijden. Dat gebeurt op 7 juni aanstaande. 

Testdagen en kennissessies 

De RDW faciliteert de challenge en voorziet de deelnemende onderwijsinstellingen van de benodigde hard- en software. Daarnaast organiseert de RDW de komende maanden de nodige testdagen en kennissessies waarin kennis en expertise wordt gedeeld. 

“Gezien de stap voorwaarts die Europa maakt op het gebied van het toelaten van autonome voertuigen blijft de challenge de aankomende jaren van groot belang om inzicht te krijgen in de mogelijkheden én onmogelijkheden van autonome functies. Maar ook om opgedane kennis weer te gebruiken voor aanscherping van regelgeving.” 

Inzicht 

Het stimuleren van onderzoek naar zelfrijdende voertuigen in het kader van veiligheid, duurzaamheid en rechtszekerheid in mobiliteit, dat is de missie van de RDW. Ook wil de RDW inzicht in de veranderende wereld waarin we zitten. Voertuigen worden steeds verder geautomatiseerd en ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Een goede controle van de betrouwbaarheid, werking en veiligheid van de techniek is hier van groot belang.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Self Driving Challenge