Tweede Kamer heropent wetsvoorstel Papiaments in het mbo op Bonaire

Geeft een mbo-opleiding in het Papiaments recht op doorstroom naar het hoger onderwijs in Nederland? Onduidelijkheid hierover leidt tot heropening van de behandeling van het wetsvoorstel hierover. Minister Dijkgraaf (Onderwijs) licht toe hoe het zit. Dat meldt de Tweede Kamer

Met een diploma van een Papiamentstalige mbo-opleiding op Bonaire kun je niet doorstromen naar een hbo-opleiding in Europees Nederland, zei minister Dijkgraaf op 20 april in het debat over het wetsvoorstel dat het gebruik van Papiaments in het mbo regelt. Maar dit blijkt niet te kloppen, zo staat in een brief van de minister van 9 mei.

Verkeerde informatie 

Het verdient niet de schoonheidsprijs, zegt Beertema (PVV): de Kamer heeft in eerste instantie verkeerde informatie gekregen en in tweede instantie kwam de informatie te laat. De belangrijkste pijler onder het wetsvoorstel valt in zijn ogen weg. Hij zou daarom het liefst zien dat het wetsvoorstel wordt ingetrokken.

Toelatingsrecht 

De minister betreurt het dat hij de Kamer onjuist heeft geïnformeerd over het toelatingsrecht. Hij biedt daarvoor zijn excuses aan. Op grond van wetgeving is er een toelatingsrecht indien je een opleiding op mbo-niveau 4 hebt afgerond, ongeacht de taal waarin het onderwijs is gegeven.

Nederlandse taal 

Als iemand het mbo in het Papiaments heeft gedaan, zegt El Yassini (VVD), en het Nederlands niet goed beheerst, dan is de kans groot dat hij of zij uitvalt in het eerste jaar van het Nederlandstalige hbo. Samen met Hagen (D66) vraagt hij daarom deze studenten te ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal.

Het is belangrijk dat het pad van Papiamentstalig mbo-onderwijs naar het hbo in Europees Nederland begaanbaar is, zegt minister Dijkgraaf. Hij reageert daarom positief op het voorstel van El Yassini en Hagen.

De Kamer stemt op 31 mei over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.

Door: Nationale Onderwijsgids