Conservatorium Talent Award 2022 gaat naar Peter Willems

In de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch sleepte bassist Peter Willems van het Conservatorium van Maastricht zondagavond de felbegeerde Conservatorium Talent Award in de wacht. Deze prijs bestaat uit 5.000 euro om te besteden aan talentontwikkeling en een optreden tijdens de komende editie van Jazz in Duketown. Zangeres Fenne Scholte van het HKU Utrechts Conservatorium ontving de Mingus-prijs voor de beste compositie. Dat meldt de provincie Noord-Brabant. 

Conservatorium Talent Award (CTA) is een uniek muzikaal jazzevenement dat letterlijk en figuurlijk een podium biedt aan aanstormend talent in verschillende disciplines: van zang tot gitaar en van trombone tot contrabas. De beste studenten van 7 Nederlandse conservatoria streden dit jaar om de Conservatorium Talent Award 2022.

Creativiteit en authenticiteit 

Tijdens het dagprogramma speelde iedere finalist een set (met in ieder geval een zelfgeschreven compositie) met eigen band. Een vakjury beoordeelde de talenten op speltechniek, improvisatie, overtuigingskracht, creativiteit en presentatie. ’s Avonds traden de kandidaten op met het befaamde Jazz Orchestra of the Concertgebouw, waarna de prijzen werden uitgereikt. Van de 7 finalisten kreeg Peter Willems de meeste stemmen. De jury, bestaande uit Aad van Nieuwkerk, Tom Trapp, Guy van Hulst, Mischa Andriessen en Deborah J. Carter, roemde de conservatoriumstudent vanwege zijn spel: “De jury was enthousiast over de creativiteit en authenticiteit van deze kandidaat, de verschillende instrumentaties en het dynamisch benaderen van de bezetting", aldus juryvoorzitter Aad van Nieuwkerk.

Mingus-fonds 

Sinds 2020 is er ook de Mingus-prijs voor de meest avontuurlijke en vernieuwende compositie. Fenne Scholte van het HKU Utrechts Conservatorium won afgelopen zondag deze Mingusprijs. Jurylid Deborah J. Carter: “De compositie zat heel clever in elkaar, het is meteen heel pakkend. Prachtig hoe de stukken samenvallen met het eigen verhaal van deze artiest.” Deze prijs waarbij de winnaar 1.000 euro uitgereikt krijgt, wordt mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Mingus-fonds, een fonds op naam van het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

Door: Nationale Onderwijsgids