Minister Dijkgraaf: veiligheid surveillancesoftware moet veel beter

Minister Dijkgraaf van Onderwijs zegt dat het onwenselijk is dat Nederlandse universiteiten en hogescholen onveilige surveillancesoftware gebruiken voor online tentamens. Onderwijsinstellingen moeten daarom het gesprek aangaan met de leveranciers. Op die manier kan de software beter beveiligd worden. Dijkgraaf gaf daarmee antwoord op de vragen van GroenLinks en de SP. Dit meldt Security.nl

Kamerleden vroegen om opheldering naar aanleiding van een kwetsbaarheid is het surveillancesoftwareprogramma Proctorio. Het was namelijk mogelijk om studenten via hun eigen webcam te bespioneren en op hun online accounts in te breken. 

Software 

“Indien de gebruikte software achteraf gezien onveilig bleek, dan beschouw ik dat als onwenselijk. De onderwijsinstellingen dienen hierom het gesprek aan te gaan met de softwareleverancier, zodat de software beter beveiligd wordt”, aldus minister Dijkgraaf. 

Afstandsonderwijs 

Verder meldt Dijkgraaf ook dat op dit moment de coronamaatregelen in het mbo en hoger onderwijs worden geëvalueerd. Daarbij is er ook aandacht voor het afstandsonderwijs. De minister zal ook kijken naar een door de Tweede Kamer aangenomen motie van de SP die oproept tot het afbouwen van surveillancesoftware in het onderwijs.  

Door: Nationale Onderwijsgids