Onderzoekondersteuners voor het eerst onderscheiden door SURF

De SURF Research Support Champions 2021 zijn Maria Kamp (Universiteit Twente), Mariëtte van Selm (UvA/HvA) en Bob van Dijk (Amsterdam UMC). De winnaars zijn bekendgemaakt tijdens de online conferentie SURF Research Week. Het is voor het eerst dat deze onderscheiding voor onderzoekondersteuners werd toegekend. Dit meldt SURF.

“Onderzoekers staan vaak in de schijnwerpers, maar ondersteuners zijn even onmisbaar voor wetenschappelijke output van hoge kwaliteit”, zegt juryvoorzitter Ron Augustus, chief innovation officer bij SURF. “Met deze prijs wil SURF onderzoekondersteuners bij instellingen een platform geven en anderen inspireren. Het is geweldig om te zien dat er zoveel goede research supporters rondlopen, die op verschillende manieren hard werken om diverse doelen te bereiken.”
 
In de categorie Universiteiten heeft gewonnen Maria Kamp , Coördinator Research Support bij Universiteit Twente. Volgens de jury kruipt zij in de huid van de onderzoekers.
 
In de categorie Hbo is Mariëtte van Selm , Coördinator Research Data Management (RDM) ondersteuning bij de Bibliotheek UvA-HvA de winnaar. “Een onmisbare adviseur”, aldus de jury.
 
In de categorie UMC & Research tenslotte heeft Bob van Dijk , adviseur High Performance Computing bij Amsterdam UMC de onderscheiding gekregen omdat hij volgens de jury een brug slaat tussen onderzoeker en research IT.
 

De SURF Research Support Champions

Onder onderzoekondersteuners verstaat SURF in het kader van deze prijs iedereen die onderzoekers ondersteunt op het gebied van researchdatamanagement en ICT. Bij het opslaan, beheren, archiveren en delen van hun onderzoeksdata, maar ook bij softwareontwikkeling en advies over onderzoekstoepassingen. Bijvoorbeeld datastewards, ICT'ers, bibliotheekmedewerkers of onderzoeksassistenten. Met de uitreiking van de SURF Research Support Champion worden diegenen onderscheiden die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de ondersteuning van onderzoek binnen hun instelling.
 
Door: Nationale Onderwijsgids