Studenten trekken aan de bel bij politici over gemiste inkomsten tijdens coronacrisis

Studenten sturen vandaag massaal Twitterberichten aan Kamerleden om hen bewust te maken van hun zorgwekkende financiële situatie. Voor deze situatie is nog altijd geen oplossing, terwijl het einde van de coronacrisis ook nog lang niet in zicht is. “Veel studenten staat het water aan de lippen. Ze hebben al twee maanden geen werk en inkomsten meer. Het einde van de maand nadert en dan moeten er weer rekeningen, zoals huur en andere vaste lasten, worden betaald. Maar hoe?”, zegt Bas van Weegberg, voorzitter van FNV Young & United. Alex Tess Rutten, voorzitter Landelijke Studentenvakbond: “We trekken al weken aan de bel over de inkomenspositie van studenten. De onzekerheid is groot en verdient niet alleen aandacht, maar ook een oplossing.” Dit meldt de LSVb. 

De compensatieregeling die er is voor werkgevers komt in de praktijk niet aan bij studenten. In theorie geldt deze NOW regeling voor iedereen, maar in de praktijk vallen veel flexwerkers, waaronder studenten, buiten de boot. Studenten en andere flexwerkers worden in veel gevallen zonder pardon aan de kant gezet. Zo wordt er vaak niet meer ingeroosterd, simpelweg ontslagen of wordt verwezen naar vakantie-uren of de mogelijkheid om extra te gaan lenen. 
 
Minister Koolmees heeft toegezegd dat er voor deze groep naar een oplossing zal worden gekeken. Van Weegberg: “Maar het is inmiddels ruim een maand geleden dat richting bedrijven en vaste medewerkers duidelijkheid is verschaft over compensatie. Flexwerkers, onder wie bovengemiddeld veel studenten, zitten nog altijd in onzekerheid. Gemiddeld missen studenten zo'n 500 à 600 euro per maand, vaak de helft van hun inkomen en daarmee daadwerkelijk noodzakelijke inkomsten voor levensonderhoud. Er moet snel een oplossing komen”. 
 
Rutten: “Studenten maken vandaag op twitter duidelijk dat ze het niet langer redden zonder inkomsten. Daarom nodigen we vandaag de leden van de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit om samen met ons te werken aan een concrete, snelle oplossing.”
 

#Nietmijnschuld

Vanuit de campagne NietMijnSchuld (in eerste instantie gestart om een einde te maken aan het leenstelsel) hebben de bonden een meldpunt opgericht voor studenten die vanwege de coronacrisis hun inkomen zijn kwijtgeraakt. Inmiddels zijn er al meer dan 1600 meldingen binnengekomen, en dit aantal blijft dagelijks oplopen. “We vrezen dat we hier pas te maken hebben met het topje van de ijsberg, gezien het feit dat lang niet alle studenten bekend zijn met dit initiatief”, zegt van Weegberg.
 
Door: Nationale Onderwijsgids