Vandaag is het de Internationale Dag van het Onderwijs!

Vandaag is het de Internationale Dag van het Onderwijs. Deze is vorig jaar ingesteld door de Verenigde Naties, vanuit de gedachte dat onderwijs een mensenrecht is. Hoe wordt deze dag in Nederland gevierd? Drie voorbeelden.

Jonge Democraten

De politieke jongerenorganisatie Jonge Democraten steekt op de Internationale Dag van het Onderwijs de handen uit de mouwen. In negen steden helpen ze mee op verschillende basisscholen. Hiermee willen ze leraren die onder druk staan een steuntje in de rug geven en hen de waardering geven die ze verdienen. Door bijvoorbeeld het uitvoeren van administratieve taken, het klaarzetten van lesmateriaal of simpelweg door het halen van koffie.
 

Erasmus Universiteit

De Erasmus Universiteit Rotterdam kondigt aan deze dag te willen vieren door alle EUR-docenten te bedanken voor hun grote inspanningen en enthousiasme tijdens het lesgeven. “We hebben onze studenten gevraagd: wat maakt een goede leraar? En de antwoorden die we kregen hebben niets te maken met hun hoeveelheid kennis, maar met hun vermogen om te inspireren, kritisch denken te stimuleren, relevante maatschappelijke problemen aan te bieden en een veilige en inclusieve omgeving te creëren waarin je elke mening kunt delen, zelfs als de docent het niet eens is met die mening.”
 

Summa College

We sluiten af met een bijschrift bij een video van het Summa College uit Eindhoven over de Internationale Dag van het Onderwijs: “Het is vandaag de internationale Dag van het Onderwijs! Je hebt recht op onderwijs en je kan er gebruik van maken. Sta daar vandaag eens even bij stil, want dat is best bijzonder.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids