Logo_hanze__hogeschool__groningen
Dit jaar viert de Hanzehogeschool Groningen het 10-jarig bestaan van de Hanze University Foundation. In 2009 startte deze stichting met als doel het beroepsonderwijs in ontwikkelingslanden te verbeteren en te ondersteunen. Dat doen ze door te investeren in beurzen voor armlastige studenten, bijscholing van docenten en het verbeteren van de onderwijsfaciliteiten. Op maandag 9 december vieren zij hun jubileum in Forum Groningen. Dit meldt de Hanzehogeschool Groningen.

Toegang tot onderwijs

De Hanze University Foundation heeft de afgelopen jaren veel studenten in ontwikkelingslanden  geholpen om toegang te krijgen tot het hoger beroepsonderwijs. In tien jaar tijd is er bijna 1 miljoen euro opgehaald en hebben 20 partnerinstituten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika hun onderwijsfaciliteiten kunnen verbeteren. Daarnaast hebben ruim 50 docenten een beurs gekregen voor bijscholing en meer dan 100 studenten hebben een beurs gekregen om te studeren aan de Hanzehogeschool of aan een onderwijsinstelling in hun eigen land. 
 

Projecten

In de projecten staat lange termijn samenwerking en wederkerigheid centraal. Al het geld van de donaties komt ten goede aan de studenten en docenten in ontwikkelingslanden. Het helpen opzetten van het North Coast Medical Training College is een van de hoogtepunten van Hanze University Foundation. De school in Kenia is er mede gekomen dankzij de opbrengst van de lustrumacties van de Hanzehogeschool, kerstpakketdonaties en acties van studenten, in totaal 230.000 euro. De school in Bomani, vijftien kilometer ten Noorden van Mombassa, biedt nu verschillende opleidingen aan, waaronder Basisarts, Voeding & Diëtetiek en Verpleegkunde.  Met het geld is een skills-lab gesponsord, zijn lokalen ingericht en beurzen beschikbaar gesteld voor studenten met weinig financiële middelen. 
 

Fototentoonstelling CS Groningen

Voorbeelden van succesvolle projecten zijn te zien bij de fototentoonstelling #HelloHUF. Dit is een reizende tentoonstelling met portretten van mensen uit ontwikkelingslanden én Nederland die in de afgelopen 10 jaar baat hebben gehad bij de Hanze University Foundation. Zij laten de impact zien die de sponsoring heeft gehad op hun leven en vertellen hoe zij dit weer inzetten voor anderen. De #HelloHUF tentoonstelling is van 11 december tot 6 januari in de stationshal van Treinstation Groningen.
 

Jubileumfeest

Op maandag 9 december 2019 zijn alle donateurs en direct betrokkenen uitgenodigd om het jubileum van de Hanze University Foundation samen te vieren tijdens het 10-jarig jubileumfeest. Dit feest vindt plaats op de 10e etage van het gloednieuwe Forum Groningen. 
 
Meer informatie is te vinden op www.hanzeuniversityfoundation.nl
 
Door: Nationale Onderwijsgids