Normal_privacy__gegevens__internet__data__online

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is een van de drie genomineerden voor de Big Brother Awards Expertprijs. Op 29 november wordt bekend of DUO door experts als de grootste privacyschender van 2019 bestempeld wordt. Dit meldt Bits of Freedom.

DUO is genomineerd vanwege privacyschendingen in de honger studentenleningen tijdig te innen. Expert Alex Tess Rutten (voorzitter LSVb) legt uit: “DUO laat herhaaldelijk zien dat ze niet verantwoordelijk om kan gaan met alle gevoelige gegevens van studenten en terugbetalers.” Datahonger en tunnelvisie lijken elk moreel kompas vervangen te hebben, met (oud-)studenten als gedupeerden: met plannen om schuldverklaringen te verstrekken aan banken, volgsoftware verstopt in mails naar studenten, en zelfs het afnemen van paspoorten van oud-studenten die hun lening niet terugbetalen.
 

ZonMw

Naast DUO zijn ZonMw met het subsidieprogramma ‘Kansrijke start voor kinderen met behulp van big data’ en SyRI (Systeem Risico Indicatie) genomineerd.
 

Big Brother Awards

De Big Brother Awards worden jaarlijks georganiseerd door Bits of Freedom. Tijdens deze avond wordt onderzocht hoe het is gesteld met privacy in Nederland. Bits of Freedom vraagt zo aandacht voor personen, bedrijven en overheden die grove inbreuken hebben gemaakt op de vrijheden van burgers. Het publiek nomineert kandidaten voor de Publieksprijs en bepaalt zelf de winnaar, een vakjury reikt de Expertprijs uit. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids