Normal_bus__openbaar_vervoer

Na een proef met 3000 OV-chipkaarten voor internationale studenten komt er volgend studiejaar een landelijk vervolg. Nuffic en ISIC zien ook voordelen voor integratie en huisvesting. Dit meldt Nuffic.

Voor internationale studenten in Nederland blijken bus, tram, trein en metro de belangrijkste vervoersmiddelen. Maar in tegenstelling tot studiegenoten komen zij meestal niet in aanmerking voor het studentenreisproduct. En anders dan in andere landen geldt er hier geen standaard studentenkorting in het openbaar vervoer. Dat leidt tot veel vragen.
 
Voor Nuffic en ISIC, de organisatie achter een wereldwijde kortingspas voor studenten, was dat in 2017 aanleiding om onderzoek te doen onder 400 internationale studenten. De ondervraagden gaven aan dat zij moeite hadden te achterhalen welke abonnementen en kortingsproducten er zijn, en voor welke zij in aanmerking komen.
 

Proef

Samen met de Mobiliteitsfabriek hebben ISIC en Nuffic gezorgd dat er dit studiejaar een proef kwam met een speciale kaart, met informatie en een aanvraagprocedure in het Engels. Vijf universiteiten en vier hogescholen wezen hun studenten op de mogelijkheid die te bestellen. Voor 25 euro kregen de studenten een ISIC- en een OV-chipkaart, die 20 procent korting geeft op reizen met de NS tijdens daluren. 
 

Komend studiejaar

Begin dit jaar was er een overleg met onder meer de betrokken onderwijsinstellingen en vervoerders. Op basis van hun inbreng en een analyse van de reisgegevens bekijkt ISIC de mogelijkheden voor komend studiejaar. Door dat er veel verschillende vervoerders zijn, is het lastig om korting te regelen. Ivo Kneepkens van ISIC: “Mijn ideaalplaatje is dat de studenten al voor aankomst in Nederland een kaart bestellen en dan een QR-code krijgen waarmee zij vanaf Schiphol kunnen reizen. Bij hun onderwijsinstelling kunnen zij vervolgens een OV-kaart ophalen die is toegespitst op hun lokale behoefte.”
 

Integratie en huisvesting

De kaart biedt niet alleen voordelen voor de studenten. Als zij het land daarmee beter leren kennen, bevordert dat de integratie, denken ISIC en Nuffic. “Ook voor reizen naar een stageplek is zo’n kaart handig”, zegt Floor van Donselaar die zich bij Nuffic bezighoudt met ‘mobstacles’. Daarnaast kan de OV-chipkaart bijdragen aan een oplossing voor het beperkte woningaanbod in studentensteden. “Door de krapte wijken internationale studenten uit naar randgemeenten. Dat wordt een stuk aantrekkelijker als zij korting krijgen op het openbaar vervoer.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids