Normal_sleutels_huis_studentenhuis_studentenkamer_hand

Een derde van de buitenlandse studenten in Groningen is ontevreden over hun huisvesting. 10 procent zegt niet naar Groningen te zijn gegaan als ze van te voren hadden geweten van de huisvestingsproblematiek, blijkt uit onderzoek van de Groninger Studentenbond (GSB). Dit meldt Dagblad van het Noorden.

De Groninger Studentenbond ondervroeg in totaal 335 studenten over hun ervaringen met de huisvesting binnen Groningen. Het grootste gedeelte van hen huurt een kamer bij de Stichting Studenten Huisvesting (SSH). Ook zijn er studenten bij die via de particulier markt een kamer huren.
 
Volgens GSB-voorzitter Jolien Bruinewoud waren de huisvestingsproblemen van dit jaar van dezelfde orde als die in 2017. Internationale studenten waren ook dit jaar weer de dupe van het enorme kamertekort.
 
36,7 procent van de studenten die bij SSH huurt ontevreden is over hun huisvesting. Bij de deelnemers die van de particuliere markt huren was ruim twintig procent ontevreden. Verder blijkt dat circa tien procent van de deelnemers aangaf dat ze niet naar Groningen zouden zijn gekomen wanneer ze vooraf hadden geweten van het huisvestingstekort. 
 
Het onderzoek laat zien dat er genoeg te verbeterd valt, met name op het gebied van informatievoorziening. Dit betreft informatie over:
  • de hoeveelheid beschikbare studentenkamers;
  • andere huurmogelijkheden dan via SSH;
  • wettelijke rechten en plichten als huurder in Nederland;
  • huurcontracten ook in het Engels.  
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids