Normal_studenten__luisteren__hbo__uni__college

Uit berichten van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zou blijken dat bij minstens 100 masteropleidingen geen schakeltrajecten worden aangeboden waardoor hbo-studenten niet kunnen doorstromen naar een master aan een universiteit. Thom de Graaf, voorzitter Vereniging Hogescholen, vindt dat ambitieuze studenten juist gestimuleerd moeten worden. Dit meldt Vereniging Hogescholen.

Bij in ieder geval 102 masteropleidingen is er volgens de LSVb geen of beperkt toegang via een schakelprogramma, waarin studenten vakken volgen ter voorbereiding van een academische vervolgstudie. De LSVb telde 83 masteropleidingen die op hun website expliciet stellen geen plek te hebben voor hbo-gediplomeerden. De Graaf: “Ambitieuze studenten die na hun bachelor willen doorleren of zich willen specialiseren moeten we in Nederland juist stimuleren. Het lijkt er helaas op dat dat niet altijd mogelijk is in het wo, reden te meer voor hogescholen om meer professionele masters aan te bieden. Het kan niet zo zijn dat we als onderwijssector een prioriteit hebben gemaakt van gelijke kansen maar dat deze doorstroomroute in een aantal gevallen zou worden geblokkeerd.”
 
De Graaf wijst op het grote belang van een breed aanbod van professionele hbo-masters. Op dit moment volgen 12.053 studenten een masteropleiding aan het hbo. Het aanbod groeit de laatste jaren gestaag, maar de bekendheid bij hbo-studenten laat nog te wensen over. Juist studenten die een onderzoeksgerichte vervolgopleiding zoeken maar ook dichtbij de praktijk willen blijven kunnen zo’n hbo-master volgen. “En dit geldt dus niet alleen voor hbo-studenten”, voegt De Graaf toe, “ook studenten van de universiteit die een meer praktijkgerichte master zoeken, zijn van harte welkom.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids