Normal_normal_trein_ns_vol_reizigers__compfight_

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en de Radboud Universiteit passen de collegetijden aan om de drukte in de spits op en rond campus Heijendaal te verminderen. Vanaf volgend collegejaar start de Radboud Universiteit om 8.30 uur en de HAN – zowel in Nijmegen als in Arnhem - om 9.00 uur. Het is voor zover bekend voor het eerst dat onderwijsinstellingen collegetijden aanpassen om de spits te ontlasten. Dit meldt het ministerie van infrastructuur.

Door deze maatregel zal het aantal reizigers tijdens de piek rond 8.20 uur in de bus afnemen met 27 procent, in de trein met 19 procent en op fietspaden ook met 19 procent. Er studeren 42.000 studenten op de campus.

Met name in de ochtendspits is het druk op de campus. Treinen en bussen zitten overvol en er zijn opstoppingen op fietspaden en rijstroken, met de nodige risico’s op het gebied van verkeersveiligheid.

Wilma de Koning, vicevoorzitter college van bestuur Radboud Universiteit: “Voor al onze studenten en medewerkers is het belangrijk om zo comfortabel en veilig mogelijk naar de campus te kunnen reizen. Daarom passen we in overleg onze collegetijden aan.”

Kees Boele, collegevoorzitter van de HAN, sluit zich hierbij aan: “We hebben veiligheid hoog in het vaandel staan. Dat geldt ook voor de verkeersveiligheid op en rond de campus. Met het aanpassen van de collegetijden verbeteren we dit.”

Ook de gemeente en de ov-partners zijn blij met deze keuze. Wethouder Harriët Tiemens van de gemeente Nijmegen zegt hierover: “Dit is een belangrijke stap voor de verbetering van de verkeersstromen in de stad. Ik ben erg blij met de manier waarop we hier op de campus samenwerken. Als studenten en medewerkers op andere momenten reizen hebben we minder auto’s in de spits, hier en in de stad. Winst voor iedereen.”

Roger van Boxtel, president-directeur van NS juicht het initiatief eveneens toe: “Iedereen is welkom bij NS, zeker studenten. We gunnen ook iedereen een comfortabele reis, maar in de hyperspits is dat lastig. Ik ben blij dat de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Radboud Universiteit de handschoen oppakken en laten zien dat we dit samen veel slimmer kunnen doen.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids