Normal_bouw__helm__verbouwen__klus

Drie vierdejaars studenten van de opleiding Bouwkunde en Civiele Techniek aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) mogen zich het beste BIM-studententeam van Nederland noemen. Zij wonnen de BIM Studenten Battle 2017, die werd georganiseerd door BIMregister en Bouwend Nederland. Dat meldt de Hogeschool van Amsterdam.

De studenten moesten in twee dagen tijd virtueel een oude sanitair fabriek ombouwen tot woningcomplex. Die opdracht was bedoeld om hun kennis over BIM te laten zien. Dit is een procedure waarbij een intelligent 3D-model wordt gemaakt en gebruikt om beslissingen voor projecten te nemen en over te brengen. In de bouwsector is er veel vraag naar deze kennis.

Het evenement vond plaats bij het hoofdkantoor van Bouwend Nederland, te Zoetermeer. In totaal deden er acht studententeams van diverse hogescholen en universiteiten mee aan de battle. Een van de winnende studenten vertelt dat de verschillende disciplines binnen de bouw, zoals constructeur, architect en verkeerskundige, door BIM tegelijk kunnen beginnen met hun werkzaamheden voor een project. Zowel voor als tijdens de bouw kan er in het 3D-model bekeken worden of het werk goed met elkaar overeenstemt. Ook kunnen knelpunten worden gesignaleerd en opgelost. De basis voor dit 3D-model vormen de verschillende softwareprogramma’s en een uitgebreide database met informatie over prestaties, materiaal, kosten en onderhoud.

Bouwbedrijven zijn enthousiast over het model, maar kunnen er door een gebrek aan kennis niet mee werken. De studenten die de battle wonnen hebben die kennis wel en kregen bijvoorbeeld meteen al diverse banen aangeboden. Aan afstuderen komen de studenten naar eigen zeggen bijna niet meer toe. De studenten werden door de jury geprezen om hun inzet, enthousiasme  en het laten zien van de verschillende disciplines (water, verkeer, architectuur) in hun model.

Aan het winnen van de prijs zit een reis naar Las Vegas vast, waarbij een bezoek aan de conferentie ‘The Future of Making Things’ op het programma staat. Dat evenement is georganiseerd door een ontwikkelaar van BIM-software. Tijdens deze trip kunnen de drie studenten van HvA bovendien een aantal handige certificaten die erg goed op hun cv staan. De winnaars kijken dan ook erg uit naar deze leerzame reis.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids