Normal_drie_gezusters_studenten_groningen

Berichten dat het gedrag van leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat wel mee zou vallen, worden door buurtbewoners van het restaurant waar de groep zich bevond volledig tegengesproken. Een bovenbuurvrouw die vorige week zaterdag veel hinder ondervond van de grote groep studenten, gooide uit wanhoop zelfs een emmer water naar beneden. Ook klaagden veel buurtbewoners bij het sushirestaurant. De politie neemt deze reacties van omwonenden nu mee bij het onderzoek naar de misdragingen van de studentenvereniging. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

De manager van het Groningse restaurant Sushi Mall liet de afgelopen dagen doorschemeren dat het gedrag van de studentengroep niet buitensporig was en wel meeviel. Buurtbewoners ergeren zich groen en geel aan deze uitspraak, omdat zij zelf hebben ondervonden hoezeer de Vindicaters zich hebben misdragen. Zij spreken van een chaotische bende, waarbij glazen werden kapot gegooid en er overal werd geplast. Een van de buren die recht boven het restaurant woont, spreekt zelfs van een bedreigende situatie en maakte foto’s vanaf het balkon. Ook belde ze 112, omdat de situatie volgens haar behoorlijk uit de hand liep. Een agent die daarna ter plaatse was, erkende volgens haar dat de situatie ‘asociaal’ te noemen was.

Datzelfde beeld wordt ook geschetst door medewerkers van het restaurant. Na beklag van omwonenden werd er toegegeven dat het ‘een bende’ was en ‘helemaal niet leuk meer’. Een andere buurman noemt het gedrag van de Vindicat-studenten exceptioneel. Dat hun wangedrag plaatsvond in de openbare ruimte roept veel ergernissen op. Maar vooral het feit dat de manager van het restaurant de situatie bagatelliseert, valt bij velen in het verkeerde keelgat. Vermoed wordt dat het restaurant bang is voor omzetverlies, waardoor de manager de boel goed probeert te praten, volgens een buurman.

Strikt genomen kan alleen het restaurant aangifte doen van het voorval. De omwonenden dus niet. Toch hebben zij contact gezocht met de politie, die liet weten blij te zijn dat de bewoners van zich laten horen. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de gebeurtenissen van zaterdag 2 september. Dat gebeurt op last van burgemeester Peter den Oudsten, die zich ook bij eerdere incidenten bij Vindicat al hard heeft opgesteld tegen het gedrag. De bewoners worden nu dus bij dat onderzoek betrokken.

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Hanzehogeschool hebben eerder deze week al laten weten dit studiejaar geen bestuursbeurzen meer te betalen aan Vindicat, omdat de misdragingen van de vereniging de afgelopen maanden niet voor het eerst zijn.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids