Normal_school_schoolbord_docent_universiteit_college_studenten_leshoogbegaafd_leraar

Hogeschool Rotterdam heeft een nieuw functiehuis voor docenten ontwikkeld. Hierin kan een docent met hoofdzakelijk pedagogisch/didactische taken nu ook ingeschaald worden in schaal 13. Uitblinken in docentschap wordt hiermee nu ook geldelijk beloond. Dit meldt Hogeschool Rotterdam.

Tot nu toe geldt salarisschaal 13 alleen voor docenten die naast het lesgeven ook leiding geven en/of excelleren in onderzoekstaken, als verbindende schakel tussen de onderwijspraktijk en één van de kenniscentra van de hogeschool. Het nieuwe functiehuis beschrijft nu vijf docent-rollen: pedagoog/didacticus, onderwijsontwikkelaar/innovator, onderzoeker, coördinator en teamlid. In elk van deze rollen kan uitblinken worden beloond met salarisschaal 13.
 
Een docent met excellente pedagogische kwaliteiten is veelzijdig. Niet alleen moet hij les kunnen geven in meerder klassen en aan verschillende studiejaren, hij moet ook goed kunnen omgaan met de grote diversiteit aan studenten. Uit onderzoek blijkt dat het studiesucces van studenten toeneemt naarmate ze meer binding ervaren met de opleiding die ze volgen. Hierbij zijn goede docenten van cruciaal belang. 
 
Het nieuwe functiehuis is tot stand gekomen met input van meer dan 200 docenten, die in daarvoor georganiseerde meet-ups meedachten over de invulling van de docent-rollen. Hogeschool Rotterdam is de eerste hogeschool die pedagogisch excelleren gaat belonen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids