Normal_boeken_bieb_bibliotheek_boek

Onbeperkt luisteren naar muziek voor een vast bedrag per maand. Miljoenen mensen over de hele wereld maken gebruik van deze mogelijkheid via Spotify. Voor het raadplegen van studieboeken geldt straks eenzelfde concept. Groninger Jeff van der Laan is de oprichter van ‘Buku’, dat vooral bedoeld is voor studenten en professionals. Hiermee heeft hij binnenkort een wereldprimeur. Dat meldt RTV Noord.

Mensen die 25 euro per maand betalen, kunnen onbeperkt studieboeken raadplegen. Iedereen kan van de dienst gebruikmaken, die Van der Laan bedacht heeft met het oog op het ‘leven lang leren’. Volgens hem wordt dat steeds belangrijker. Met zijn Buku hoopt de Groninger in te spelen op die behoefte.

In september wordt gestart met het introduceren van het concept. De focus van Buku zal eerst liggen op studieboeken die gebruikt worden in het hbo. Er wordt gestart met circa duizend boeken. Na verloop van tijd moet de boekendatabase alleen maar groter worden, is de wen van Van der Laan.

Een groot voordeel van Buku ten opzichte van informatie die op internet te vinden is, is de betrouwbaarheid, aldus Van der Laan. Het bronmateriaal is afkomstig van uitgevers van boeken. Die uitgevers worden overigens betaald afhankelijk van hoe lang een boek per persoon wordt gelezen. Een ander voordeel is dat mensen digitaal aantekeningen kunnen maken in elk boek dat ze raadplegen. Via een eigen profiel krijgen mensen de beschikking over het materiaal dat ze nodig hebben. De bedoeling is dat de dienst op elk apparaat beschikbaar is.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids