Logo_uaf_logo

Stichting voor Vluchtelingen-Studenten UAF is een campagne begonnen om Nederlandse studenten bewust te laten worden van de positie die vluchtelingenstudenten hebben. De campagne heet 'Niemand wil later vluchteling worden', waarin vooropstaat dat iedereen gelijke kansen moet krijgen. Dat meldt de Vereniging Hogescholen.

Afkomst, leeftijd of (vlucht-)verleden mag niet bepalen welke kansen mensen krijgen. Dat moet door middel van de campagne duidelijk worden. De UAF heeft drie studenten die als vluchteling naar Nederland kwamen als boegbeeld voor de campagne aangesteld. Zij weten als geen ander hoe lastig het is om te vluchten naar een nieuw en onbekend land en daar alsnog hun dromen waar te maken. De drie jongeren, afkomstig uit Irak, Syrië en Angola, zijn daar hard mee bezig en willen de Nederlandse leeftijdsgenoten laten zien in welke positie zij verkeren.

Hoe lastig hun situatie ook is, vluchtelingen willen vaak graag iets terugdoen voor de samenleving als dank voor de goede opvang die zij hebben gekregen. Als Nederlandse hbo- en wo-studenten, docenten en medewerkers van onderwijsinstellingen hier beter bewust van worden, kunnen de vluchtelingenstudenten nog beter integreren in de samenleving.

De campagne 'Niemand wil later vluchteling worden' wordt aanvankelijk in vijf grote studentensteden in ons land gevoerd:  Amsterdam, Utrecht, Groningen, Arnhem en Nijmegen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids