Normal_landelijke_studentenvakbond_lsvb_logo
Op dinsdag 11 april om 12.30 uur gaan studenten op initiatief van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) actievoeren bij de Hofvijver in Den Haag. Zij openen het Museum van Onderwijsbezuinigingen, waarmee ze op ludieke wijze in beeld brengen dat er in de afgelopen jaren veel te veel bezuinigd is op onderwijs en studenten. Dit meldt de LSVb.

Van de verhogingen van het collegegeld tot de afschaffing van de basisbeurs: steeds hebben studenten moeten betalen. Wat ze daar voor terugkrijgen is echter volstrekt onduidelijk. Jarmo Berkhout, voorzitter van de LSVb: “De maat is vol, op studenten kan niet langer bezuinigd worden. Wij roepen de partijen die een nieuwe regering formeren op om eindelijk eens te investeren in het onderwijs.” 

Op een spandoek van 50 meter lang hebben de studenten alle onderwijsbezuinigingen van de afgelopen 35 jaar afgebeeld. Daaruit blijkt een onverbeterlijke reflex van politici om te korten op studenten. Zo is het collegegeld in de loop der jaren vele keren verhoogd. Ondertussen daalt het budget dat de overheid voor studenten over heeft. Zo dreigt er een kaalslag in het hoger onderwijs. Op Facebook schrijft de organisatie: “Kom naar de opening van het Museum van Onderwijsbezuinigingen. Maak een reis door de geschiedenis van de Nederlandse bezuinigingspolitiek. Vind gebroken beloften terug, zie hoeveel beter je ouders het hadden in hun studententijd en aanschouw hoe het onderwijs jaar na jaar duurder werd. 35 jaar bezuinigingen: we brengen het allemaal in beeld.”
 
Samen met het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) overhandigt de LSVb tijdens de actie een vijfpuntenplan aan de formerende partijen. Onder meer het verlagen van het collegegeld en het behoud van de huurtoeslag voor studenten komen daarin voor. Berkhout: “De nieuwe regering heeft de kans om het tij te keren. Partijen als D66 en GroenLinks hebben grote beloften gedaan aan studenten, nu is het tijd om die in te lossen.” 
 
De organisatie verwacht zo’n 100 demonstranten, en politici van verschillende partijen, waaronder D66, GroenLinks, SP en CDA.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids