Normal_avans_hogeschool

Avans Hogeschool start in september 2016 in ’s-Hertogenbosch met een nieuw onderwijsconcept voor ondernemers: de Avans Innovative Studio. In deze studio werken multidisciplinaire teams van studenten, docenten en experts aan vernieuwende oplossingen voor vragen van het bedrijfsleven en de overheid. De teams zetten ideeën om in tastbare oplossingen. Ze onderzoeken, maken, testen, verbeteren en komen zo binnen 2 tot 3 weken tot een concreet product zoals een prototype, film of animatie. Dit meldt Avans Hogeschool. 

Het nieuwe onderwijsconcept is al een hit onder de studenten: hoewel de minor pas start in september, waren alle 45 beschikbare plaatsen al in maart bezet. Bart Kapteijns, projectleider van Avans Innovative Studio: “De volgende stap is om ondernemers net zo enthousiast te krijgen. We willen namelijk met hún vraagstukken aan de slag. Bedrijven kunnen gebruik maken van de kracht van aankomende, jonge professionals en inspelen op een toekomstige generatie van consumenten. We hebben we er dus vertrouwen in dat ondernemers zien wat een mooie kans dit is.”

Een bedrijf kan aankloppen bij de Studio om een nieuw idee in gang te zetten en letterlijk vorm te geven. Maar de Studio kan ook helpen om bestaande ideeën verder uit te bouwen.  De studenten beschikken over een multimediastudio en een eigen werkplaats met onder andere 3D-scanners en –printers.

De Avans Innovative Studio is de eerste in zijn soort in Nederland. Wat het concept uniek maakt is de focus op een tastbaar product en de mogelijkheid om in een hele korte tijdspanne een vraagstuk aan te pakken. Daarnaast kunnen studenten van alle opleidingen van hbo, mbo en in de toekomst ook universiteiten, deelnemen aan de Studio.

Ieder half jaar richt de Avans Innovative Studio zich op een ander thema. Het eerste blok is dat Food & Fit. Met het thema sluit Avans aan bij de kracht van de agrifoodsector in de regio en de activiteiten van Agrifood Capital en de Grow Campus in ’s-Hertogenbosch. De thema’s zullen altijd gekoppeld zijn aan de regionale (arbeidsmarkt)setting.

© Nationale Onderwijsgids