Logo_cda

Studenten die zich diep in de schulden steken en hun afstuderen zo lang mogelijk rekken kunnen een slaatje slaan uit het nieuwe leenstelsel. Dit stelt het CDA. Het Rijk scheldt namelijk tienduizenden euro's per een van deze studenten kwijt, zo berekende de partij. Dit meldt de Telegraaf. 

“Onderwijsminister Bussemaker geeft gratis geld weg”, waarschuwt CDA-Kamerlid Rog. Dit komt doordat in het nieuwe leenstelsel studenten maximaal 4 procent van hun inkomen terug hoeven te betalen. Hierdoor maakt het voor het maandbedrag niet uit of ze vier of zeven jaar over hun studie doen. 
 
De CDA heeft de cijfers van Bussemaker erbij gepakt en is aan het rekenen geslagen. Als rekenvoorbeelden geeft de partij een alleenstaande met een schuld van 30.000 euro. Deze oud-student moet 103 euro per maand betalen als hij anderhalf keer het modale inkomen per jaar verdient (bruto 50.000 euro per jaar). De aflossing loopt in dat geval 35 jaar en dan betaalt de student precies zijn studieschuld af. Wanneer dit echter niet lukt, dan scheldt het Rijk het resterende geldbedrag kwijt. 
 
© Nationale Onderwijsgids