Vakbonden willen een loonsverhoging van 6 procent voor hbo-medewerkers

Alle hbo-medewerkers krijgen een loonsverhoging van 6 procent. Mochten ze in oktober ook nog lid worden van een vakbond, dan krijgen ze de helft van de eerste jaarlijkse inbreng teruggestort. Dat is de inzet van de bonden tijdens de nieuwe cao-onderhandelingen binnen het hbo. Dat meldt de AOb.

Woensdagochtend 24 april zaten de cao-onderhandelaars om de tafel met de Vereniging Hogescholen (VH). Zij vertegenwoordigen de werkgevers. De AOb geeft aan dat ze voor de zomer klaar willen zijn met de cao-onderhandelingen.

Overwerk 

Een ander punt dat de bonden aangepakt willen zien: de toegenomen werkdruk. Voor overwerk krijgen hbo-medewerkers vaak niet betaald, want veel van de taken zitten niet in hun takenpakket.

Contributie van het vakbondsgeld 

Aan het begin van het volgende studiejaar willen de onderhandelaars dat de contributie van het vakbondsgeld vergoed wordt. Op de universiteiten is dat al het geval. Het gaat daarbij om een maximum van 100 euro per werknemer.

Veilige werkomgeving 

De vakbonden willen ook dat er afspraken worden gemaakt over een veilige werkomgeving voor iedereen op het hbo. Een ander punt waarvoor ze zich inzetten is meer tijd voor scholing en overleg voor medezeggenschapsraden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk