Lukt het om de weerstand tegen een klas met hoogbegaafden te overwinnen?

Afgelopen donderdagavond was de documentaire 2Doc: Utopie van Sofie op televisie te zien. Deze documentaire gaat over hoogbegaafden en hun fanatieke lerares Sofie. Dat meldt Metro. 

Onderwijsspecialist Sofie van de Waart is een klas gestart met hoogbegaafde kinderen. Die kinderen krijgen in die klas onderwijs op hun eigen niveau aangeboden. Want, voor de problemen waar deze kinderen tegenaan lopen is weinig aandacht binnen het huidige schoolsysteem.

Hoogbegaafde pubers 

Een kind dat hoogbegaafd is is geen garantie voor altijd tienen op rapporten en daarmee dan ook het overslaan van klassen. Hoogbegaafde pubers kunnen het nog wel lastig hebben in het leven en slechte cijfers halen. En dat is vaak tegen de verwachting van anderen in.

Problemen 

Juf Sofie startte in Breda Explora, dat is dus een speciale klas voor hoogbegaafde kinderen. Sofie startte met die klas in opdracht van twee scholen. Een hoogbegaafd kind krijgt namelijk te maken met dezelfde problemen als kinderen die het onderwijsniveau niet aankunnen. Daarbij gaat het om uitval, verveling en depressies.

Twee verschillende scholen 

Bij Explora krijgen de hoogbegaafde kinderen les op een hoger tempo en met meer variatie. In de klas zitten leerlingen van twee verschillende scholen. De ene helft komt van een school waar vooral kinderen zitten met welgestelde ouders, de andere helft komt van een school waar veel kinderen zitten met een migratieachtergrond. De kinderen voelen zich, tot vreugde van de ouders en juffen van Explora, gezien.

Sofie trekt zich het lot aan van ieder kind uit de klas. In de loop van het schooljaar wordt het dan ook steeds duidelijker dat ze zelf ook tegen problemen aanloopt. Aan het einde van het schooljaar is dan ook te zien dat de uitkomst voor de kinderen een andere is dan die voor juf Sofie.

Terugkijken 

De documentaire 2Doc: Utopie van Sofie is nog terug te kijken op de website van 2Doc.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk