Naast een lerarentekort ook een tekort aan schooldirecteuren

Er is in het onderwijs niet alleen een tekort aan leerkrachten, maar ook een groot tekort aan schooldirecteuren. Als de cijfers doorzetten, zit over tien jaar de helft van de scholen zonder directeur. Schooldirecteur Frank Koelen vertelde bij het radioprogramma Spraakmakers dat het een heel leuk vak is, maar dat je mensen wel moet overtuigen. Dat meldt NPO Radio 1. 

Volgens Koelen ben je als directeur niet alleen maar bezig met het onderwijs, maar juist ook veel met de waan van de dag. “Maar ook met beleid maken, financiën, huisvesting en ga zo maar door.”

Sommige taken horen niet bij de directeur 

Basisschooldirecteur Jan Metgod zit al 42 jaar in het onderwijs, de laatste jaren dan als directeur. Volgens Metgod moet het onderwijs, om het vak van schooldirecteur aantrekkelijker te maken, sommige taken juist niet bij de directeur neerleggen. “Het is nog niet zo heel lang geleden dat er geen administratief medewerker of conciërge op scholen aanwezig was. Dus dan moest je als directeur ook gewoon met een verstopt toilet in de weer.”

Ondersteuning 

Tegenwoordig is dit wel veranderd, maar blijft ondersteuning van groot belang voor de leiding zodat het niet alsnog nodig is om verstopte toilet te repareren. “Wanneer je fulltime ondersteuning hebt, haal je een groot deel van je werk weg.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk