UvA-socioloog meldt zich ziek na kritiek over woke-cultuur

Socioloog Laurens Buijs heeft zich ziek gemeld bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) vanwege alle commotie die is ontstaan na zijn uitspraken over de woke-cultuur. Drie studenten zijn een petitie gestart tegen Buijs. Dat meldt AT5. 

De socioloog van de UvA schreef op 18 januari op het journalistieke platform van de universiteit, Folia, een opiniestuk over de woke-cultuur. De cultuur die op de UvA heerst zou de academische vrijheid van zijn faculteit (sociale wetenschappen) bedreigen. 

Slecht persoon 

Ook schreef Buijs dat hij het verschijnsel non-binair en de bijbehorende obsessie met voornaamwoorden als een lege hype ziet. Buijs is van mening dat een debat over zijn uitspraken niet mogelijk is en dat hij wordt neergezet als een slecht persoon. 

Klachten 

De socioloog stapte naar het College van Bestuur (CvB) als klokkenluider met klachten over de bedreiging van de academische vrijheid. De UvA liet na een eerste gesprek weten de klachten serieus te nemen en dat zij een externe commissie samen gaan stellen die onderzoek gaat doen. 

Niet meer veilig op de universiteit 

Buijs heeft bij AT5 aangegeven dat hij zich ziek heeft gemeld. Hij voelt zich niet meer veilig op de universiteit. Ook niet met de beveiliging die er voor hem geregeld was.

Petitie gestart 

Na het opiniestuk van Buijs ontstond er onder een groep studenten en op de sociale media een enorme ophef. Er werd een oproep gedaan om Buijs per direct te ontslaan bij de UvA. Daarnaast hebben drie studenten een petitie gestart om van de UvA een veilige plek te maken voor non-binaire mensen. Volgens de studenten ontkent Buijs de identiteit van een groep studenten en docenten. 

Buijs vindt het goed dat studenten een stelling innemen in de kwestie en dat ze een petitie zijn gestart. “Ik wil de studenten van de UvA aanmoedigen zich in deze discussie te verdiepen en van meerdere kanten informatie in te winnen. Het is een belangrijk thema dat over de toekomst van het onderwijs gaat.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk