Kijkwijzer niet nodig, ouders moeten zelf bepalen wat kinderen mogen zien

Hoogleraar Patti Valkenburg zegt in een interview met NU.nl dat ouders zouden moeten bepalen wat kinderen wel of niet mogen kijken in de bioscoop of op tv, en niet een bij wet gereguleerd hulpmiddel als de Kijkwijzer.

De Kijkwijzer geeft aan vanaf welke leeftijd kinderen onder meer films in de bioscoop mogen zien. Zijn zij jonger dan de aangegeven leeftijd van bijvoorbeeld 16+, dan worden kinderen in de bioscoop geweigerd, zelfs als er een ouder mee is.

Bepaalde wetten 

"De beslissing om wel of niet ergens naar te kijken, zou bij de ouders moeten liggen", meent de hoogleraar, die in 2002 aan de wieg van het hulpmiddel stond. Volgens haar is het "een vervelende bijkomstigheid" dat de Kijkwijzer aan bepaalde wetten verbonden is. "Het is jammer dat de huidige kritiek op de Kijkwijzer in feite vaak kritiek op deze wetten is."

Kinderfilm Pietje Bell 

Onlangs was er ophef omdat de leeftijdsgrens van kinderfilm Pietje Bell na kritiek in eerste instantie was aangepast van alle leeftijden naar 12 jaar en ouder. Later werd deze beslissing teruggedraaid en ging de classificatie naar 9 jaar en ouder.

Ouders 

Volgens Valkenburg zou de beslissing om een film te zien bij de ouders moeten liggen. "Sommige kinderen worden eerder bang of druk van bepaalde producties dan andere. Ouders weten het beste wat hun kind aankan."

Door: ANP