Skilerarenbond waarschuwt voor illegale instructeurs in Tirol

De skilerarenbond in het Oostenrijkse Tirol waarschuwt voor veiligheidsrisico's omdat in het gebied vele duizenden instructeurs actief zijn die niet over de juiste papieren beschikken, meldt de Oostenrijkse omroep ORF. Dit wintersportseizoen worden extra controles gehouden.

Tirol telt volgens de bond 7000 skileraren en evenveel personen die "illegaal" lesgeven. Die laatste groep voldoet vaak niet aan de eisen waar instructeurs wettelijk aan moeten voldoen, stelt directeur Christian Abenthung tegen ORF. Hij zegt dat het gaat om mensen die uit heel Europa komen, waaronder Nederland en Duitsland.

Veiligheidsrisico's 

Abenthung zegt zich vooral zorgen te maken over de veiligheidsrisico's. Door bijvoorbeeld slecht weer kunnen situaties ontstaan waarin niet-bevoegde leraren en hun leerlingen hulp nodig hebben om het dal te bereiken, aldus de directeur. De controles zijn volgens hem vooral bedoeld om mensen van de gevaren op de hoogte te stellen. Als mensen "onredelijk" zijn, worden verdere stappen overwogen.

Lerarentekort 

De lessen in Tirol zijn dit seizoen allemaal geboekt, zegt Abenthung. Oostenrijkse media schreven onlangs dat veel skischolen in het onder Nederlanders populaire wintersportgebied worstelen met een lerarentekort, ook in het hoogseizoen. Dat komt mede doordat tijdens de coronapandemie minder mensen zijn opgeleid als instructeur.

Door: ANP