Verschillende luchtwegvirussen gaan rond, naast corona nu ook griepepidemie

Het aantal mensen met griep nam de laatste twee weken toe. In steeds meer keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten wordt het griepvirus gevonden. Bij de huisarts komen ook steeds meer mensen met griepachtige klachten. Er gaan naast het griepvirus ook nog andere virussen rond in Nederland. Het RS-virus, het coronavirus, het humaan metapneumovirus en het rhinovirus zijn hier ook te vinden. Dat meldt Nivel. 

Net als in de winter van 2021/2022 is het nu ook erg lastig om alleen op basis van deze cijfers te bepalen of er sprake is van een griepepidemie. De klachten van griep lijken namelijk heel erg op die van het coronavirus. Veel mensen met griepklachten zullen waarschijnlijk eerst een coronatest doen en daardoor gaan zij mogelijk veel minder snel langs de huisarts met klachten. 

Klachten bij griep 

Bij ‘echte’ griep krijg je plotseling koorts. Je lichaamstemperatuur kan razendsnel stijgen naar 39 graden of meer. Andere luchtwegvirussen kunnen voor exact dezelfde klachten, zoals een loopneus, keelpijn, hoesten, hoofdpijn en soms koorts, zorgen. De griepprik biedt vooralsnog de beste bescherming tegen een ernstige griep. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk