Normal_not__nationale_onderwijstentoonstelling

Dit jaar vindt de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) plaats vanaf 24 tot en met 28 januari, in Jaarbeurs, Utrecht. Na vier jaar vindt deze beurs, specifiek gericht op de onderwijs- en kinderopvangsector, eindelijk weer plaats. Op de NOT worden hedendaagse probleemstellingen in de branche bespreekbaar gemaakt. En vind je de nieuwe ontwikkelingen en innovaties. Het is dan ook niet verrassend dat het onderwerp rondom arbeidsproblematiek, verhoogde werkdruk en verzuim onderwerpen zijn die aan bod komen. Samen met collega’s, mede-geïnteresseerden en professionals uit de kinderopvang- en onderwijssector kun jij je bij de NOT 2023 in de Jaarbeurs in Utrecht verder verdiepen in deze en vele anderen onderwerpen. In dit artikel geven wij je alvast een uniek inkijkje in de verschillende lezingen en workshops die te bezoeken zijn over arbeidsproblematiek. Ben je benieuwd? Lees dan vooral verder, of meld je alvast gratis aan voor de NOT.

Paul Baan: ‘Van gelukkige leraren leer je het meest…’

Op de startdatum van de Nationale Onderwijstentoonstelling, 24 januari, kun je een lezing van Paul Baan bijwonen. Deze workshop start om 11.30 uur en eindigt rond 12.15 uur. In deze sessie, die zich met name focust op de onderwijsproblematiek in het primair onderwijs, vindt er een gesprek plaats met een drietal schoolleiders. Hierin worden onder andere vragen behandeld, als: ‘Waarom kan het dat sommige scholen véél minder last hebben van het lerarentekort, verzuim en onvoldoende kandidaten?’. De drie schoolleiders zijn allemaal werkzaam voor een Klassewerkplek, wat inhoudt dat de docenten op hun groep blijven zitten en de leerlingen doorstromen.

Linda Morssinkhof: ‘Schoolleiderstekort? Zoek niet ver(der)!’

Op woensdag 25 januari, vanaf 18.30 uur tot 19.15 uur, houdt Linda Morssinkhof een lezing over de mogelijkheden om als docent of leraar door te stromen naar een functie in het schoolleiderschap. Dit is overigens niet alleen interessant voor onderwijsprofessionals die op zoek zijn naar doorstroommogelijkheden of een nieuwe uitdaging, maar is ook relevant voor huidige schoolbestuurders. De krapte op de arbeidsmarkt is immers sterk aanwezig bij veel scholen, waardoor het wellicht interessant is om gebruik te maken van de kennis en kunde van leerkrachten die al aanwezig zijn binnen de school. Linda Morssinkhof laat jou kennis maken met middenmanagement als een opstapje naar een eventuele toekomst in het schoolleiderschap.

Marc van der Meer: ‘De arbeidsmarkt in het onderwijs: hoe verbeteren we kwaliteit van het onderwijskundig leiderschap?’

Marc van der Meer zal op donderdag 26 januari, vanaf 11.30 tot 12.15 uur, zijn kennis als bijzonder hoogleraar onderwijsarbeidsmarkt op de bezoekers van de NOT loslaten. Hij zal zich specifiek richten op verschillende oplosrichtingen die beschikbaar zijn om de drukte en krapte op de arbeidsmarkt te bestrijden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een recente analyse. Je zult na afloop van de lezing met nieuwe kennis rondom onderwijskundig leiderschap en het anders organiseren van het onderwijs binnen scholen de ruimte verlaten.

Registreer nu gratis voor NOT 2023!

De NOT 2023 biedt ook dit jaar weer een divers en breed georiënteerd programma aan. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er dan ook verschillende lezingen die zich bezig zullen houden met huidige probleemstellingen en thematieken. Om de Nationale Onderwijstentoonstelling 2023 bij te wonen, hoef jij je enkel te registreren. Deze registratie en de toegang is vervolgens gratis! Voor meer informatie over de bovengenoemde lezingen, andere workshops en het uitgebreide programma, verwijzen we je graag naar de website van de NOT.