Juf Janet is 82, maar geeft uit pure noodzaak nog steeds bijles

Bijna een kwart van de 15-jarigen kan niet op basisniveau lezen en schrijven. Volgens bijlesdocent Janet (82) is dat een ramp. “Die kinderen kunnen straks nog geen belastingformulier invullen”. Dat meldt EenVandaag. 

Bijlesdocent Janet Meijs vindt het lesgeven aan kinderen nog heel leuk en denkt daarom ook nog lang niet aan stoppen. Ze vindt het, gezien de huidige staat van het onderwijs in Nederland, ook bittere noodzaak om door te gaan met bijles geven.  Het grootste pijnpunt is volgens Meijs dat een aanzienlijk deel van de kinderen tegenwoordig het onderwijs verlaat zonder dat ze op basisniveau kunnen lezen en schrijven. 

Niveau meesters en juffen 

In 2002 was nog 11 procent van de 15-jarigen functioneel analfabeet, in 2022 is dat aantal gestegen naar 24 procent. Volgens Meijs is het niveau van de huidige generatie juffen en meesters hard omlaag gegaan. “Vanwege het enorme tekort aan leraren is de opleiding enorm verschraald. Op een gegeven moment werden ook mbo’ers toegelaten.”

Vernieuwingen in het onderwijs 

Volgens Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie die in 2008 de staat van het onderwijs onderzocht, ligt het niet alleen aan het verlagen van de toelatingseisen op de lerarenopleidingen. Dijsselbloem vindt ook dat ‘we in Nederland zijn doorgeslagen met de vernieuwingen in het onderwijs.’ “Het uitstorten van steeds weer nieuwe methodes over het onderwijs, waarvan de effectiviteit niet wetenschappelijk is bewezen, is echt enorm schadelijk geweest. Daarmee hebben we lopen experimenteren met kinderen.”

Sam 

De 17-jarige Sam kreeg vroeger te horen dat hij nooit fatsoenlijk zou kunnen lezen en schrijven. Toen Meijs dat hoorde kwam ze in actie en nam de jongen onder haar hoede. Een paar keer per week krijgt Sam nu bijles en zijn lees- en schrijfniveau gaat met grote stappen vooruit. 

Bij Sam is het inmiddels helemaal goed gekomen. Hij is bijna cum laude geslaagd op de mavo en gaat in september beginnen aan een mbo-opleiding. En dat allemaal dankzij de extra bijlessen van juf Janet. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk