Vanwege lerarentekort moet basisschool in Tiel zelfs sluiten

Op de Gelderse scholen wordt het lerarentekort steeds groter. Een week geleden moest een school in Tiel zelfs het besluit nemen om de deuren te sluiten. De vacatures die open stonden konden niet meer gevuld worden. Dat meldt Omroep Gelderland.

Scholenkoepel Christelijk Primair Onderwijs Betuwe en Bommelerwaard (CPOB) nam vorige week het besluit om de Prinses Margrietschool in Tiel vanaf 22 oktober te sluiten vanwege onvoldoende nieuwe leerkrachten voor aankomend schooljaar. 

'Zeer zwakke school' 

Eerder dit jaar werd de school al door de Onderwijsinspectie als ‘zeer zwak’ beoordeeld. Om de school weer op een hoog niveau te krijgen was een hecht team van leerkrachten nodig. Het liefst geen invalkrachten. “Maar dat bleek helaas niet haalbaar”, aldus CPOB-voorzitter Karen van Rijswijk. 

Vergelijkbaar met de Randstad 

Het lerarentekort is een steeds groter wordend probleem. Ook in Gelderland merken ze dat dus. Uit een analyse van het UWV in juni blijkt dat de situatie in Gelderland nu op veel plekken vergelijkbaar is met die in de Randstad in 2019. Met name de Veluwe en het Rivierengebied hebben last van het lerarentekort. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk