Scholingsgeld voor leerkrachten soms ingepikt door directeur

Elke fulltime leerkracht heeft recht op vijfhonderd euro scholingsbudget per jaar en twee uur studietijd per week. Dat is in de praktijk bij niet elke leerkracht bekend. Leerkrachten die dit wel weten en daarvoor strijden krijgen soms een ‘nee’ te horen van de directeur of het bestuur. Dat meldt de AOb.

“Sommige directeuren hebben nog steeds niet door dat het om individuele budgetten gaat. Ze gooien alle professionaliseringsgelden op één hoop en dan kan het gebeuren dat het geld op is als een medewerker een cursus wil doen”, aldus  Dirk-Jan Jonkers, vakbondsconsulent bij de AOb. 

Scholingsgeld 

Vroeger werden de professionaliseringsgelden per school toegekend en de directeur bepaalde dan hoe het geld werd besteed. Als een medewerker een dure opleiding of cursus ging doen was er voor anderen geen geld meer over. Als je pech had kon je jaren achterelkaar geen cursus volgen omdat het geld op was. Sinds de nieuwste cao kan dit niet meer en heeft iedereen recht op scholingsgeld. 

Persoonlijk budget 

Als medewerker ben je ook niet altijd vrij om te bepalen wat je met het budget gaat doen. De directeur of schoolbestuurder kan je niet verplichten een bepaalde cursus te volgen. Niet van je eigen budget in ieder geval. Teamscholingen en studiedagen zijn een ander verhaal, maar die worden niet betaald van jouw persoonlijke budget. “Een eenzijdige verplichting kan niet, maar een directeur kan natuurlijk wel tips geven of iets aanbevelen. De wensen van de werknemer staan echter wel centraal”, aldus Nicole ter Harmsel, hoofdbestuurder AOb Rayon Oost. 

Volgens de jongste cao po hebben werknemers recht op een individueel professionaliseringsbudget van 500 euro per jaar. Het budget mag drie jaar opgespaard worden en de uren mag je ook clusteren. De werknemer bepaalt na overleg met de werkgever waar het budget aan besteed wordt. Directieleden hebben recht op een individueel professionaliseringsbudget van 3.000 euro per jaar. Dit bedrag is hoger dan het bedrag van werknemers. Directieleden zijn vanwege het Schoolleidersregister PO verplicht zich regelmatig bij te scholen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk