Planoloog Zef Hemel benoemd tot hoogleraar aan de RUG en TU Delft

Planoloog Zef Hemel wordt per 1 mei benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen en de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Hij bekleedt de Bonnema-leerstoel, een nieuwe bijzondere leerstoel die is ingesteld door de ir. Abe Bonnema Stichting. De formele leeropdracht luidt: Ruimtelijke herontwikkeling en revitalisatie van rurale en urbane regio's, in het bijzonder in Groningen en Friesland. Dat meldt de Abe Bonnema Stichting.

Wat is de toekomst van het platteland? Die vraag vormt het startpunt van het onderzoek van planoloog Zef Hemel. Met de Bonnema-leerstoel wil hij het verleden en de toekomst van het platteland met elkaar verbinden. Dit doet hij door middel van interdisciplinair onderzoek waarin geschiedenis, lokale cultuur en ontwerpen een verbindende rol spelen en waaraan de bevolking actief kan en ook moet deelnemen. 

Noorden van Nederland 

Hemel wil, samen met de twee postdocs en zijn studenten in Groningen en Delft, ruimtelijke perspectieven verkennen voor landelijk gebied waarin stad en agrarisch ommeland in combinatie grote potentie bezitten. Om zo'n proefneming te doen slagen lijkt het noorden van Nederland zeer geschikt. "Dit landsdeel is voldoende ver verwijderd van de sterk gespreide, overwegend suburbaan bebouwde Randstad, heeft in Groningen en Leeuwarden zijn vaste bevolkingskernen en vormt een aantrekkelijke wereld op zichzelf met een sterke lokale cultuur", legt Hemel uit. 

Hoogleraar 

De bijzonder hoogleraar wordt benoemd voor een periode van vijf jaar. Hij krijgt een aanstelling van 0,2 fte aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft en 0,2 fte aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Bij beide universiteiten is Hemel één dag per week aanwezig en gaat hij samenwerken met de bestaande staf. De Bonnema Stichting financiert bovendien aan beide universiteiten twee postdocs van elk 1,0 fte voor elk 2 jaar. 

Zef Hemel 

Zef Hemel (1957) is planoloog. Van 2012 tot 2022 bezette hij de Wibaut-leerstoel voor Grootstedelijke Vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam. Hemel studeerde sociale geografie en planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naast zijn academische werk blijft Hemel ook in dienst bij de gemeente Amsterdam. Eind vorig jaar verscheen Hemels meest recente boek Er was eens een stad (uitgeverij Pluim) over de zoektocht naar een nieuwe ruimtelijke planning: visionaire planologie. 

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Jan-Kees Steenman