Steeds meer gepensioneerde leerkrachten staan weer voor de klas

Gepensioneerde leerkrachten inzetten op basisscholen zou de oplossing moeten zijn voor het personeelstekort. Het aantal 65-plussers in het basisonderwijs is de afgelopen jaren flink gegroeid. Dit blijkt uit cijfers van DUO. In 2011 werkten 198 65-plussers in het basisonderwijs. In 2020 was dit aantal gegroeid naar 2.153. Dit meldt de NOS.

Het aantal 65-plussers met ondersteunende taken op basisscholen nam ook toe. Die groep was in 2020 (1.227) ruim zes keer zo groot als in 2011 (203).

Omikron

Het lerarentekort is alleen maar erger geworden sinds de omikronvariant door Nederland gaat. Omikron leidt namelijk tot veel zieken en quarantaineverplichtingen. Ook de invalpools zijn kleiner geworden. Het kabinet heeft al miljarden euro’s vrijgemaakt om achterstanden van kinderen weg te werken. Invallers worden nu ook vaak ingehuurd als extra ondersteuning.

Geen permanente oplossing 

Bij Omroep Gelderland en Omroep Flevoland vertelden al twee gepensioneerde leerkrachten waarom ze weer graag voor de klas staan. De Algemene Onderwijsbond vindt het fantastisch dat gepensioneerden weer hun oude werk willen oppakken. Alleen zien ze hier geen permanente oplossing in. “Het is maar een tijdelijke oplossing als er een acuut probleem is op een school. Hier gaan we het steeds verder oplopende tekort aan leerkrachten niet mee oplossen.”

Door: Nationale Onderwijsgids