Houten kubuswoningen voor docenten op Centrumeiland Amsterdam

Op Centrumeiland zijn de eerste houten kubuswoningen geplaatst. Er komen 61 volledig houten huurwoningen, waarvan 30 middeldure huurwoningen voor leerkrachten en zorgmedewerkers. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

Het woonproject heet Juf Nienke. Door het gebrek aan passende woonruimte is er een groot lerarentekort in Amsterdam. De woningen komen kant-en-klaar uit de fabriek en worden van Uden naar Amsterdam gereden waar ze met één hijskraan op de juiste plek worden gestapeld. "Het is een soort bouwpakket, daardoor gaat de bouw heel erg snel", vertelt Sasja Feenstra, projectontwikkelaar bij Dokvast. 

Houten huurwoningen 

In Juf Nienke komen 61 volledig houten huurwoningen, waarvan 30 middeldure huurwoningen bedoeld zijn voor mensen die werken in het onderwijs, de zorg of veiligheid. Op de begane grond is ruimte voor winkeltjes, een koffiebar, gedeelde werkplekken, ateliers en bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding. Daarboven komen de 61 woningen, variërend in grootte van een studio van 47 vierkante meter tot een ruime eengezinswoning van 156 vierkante meter. De overige 31 woningen zijn vrije sector huurwoningen voor onder andere gezinnen.

Scholen op IJburg

Eind juni 2022 moet het duurzame woongebouw klaar zijn. De projectontwikkelaar is momenteel in gesprek met scholen die zich op IJburg gaan vestigen. "Zo kunnen we wonen en werken als combinatie faciliteren voor de doelgroep."

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Gemeente Amsterdam