Normal_zo_ga_je_om_met_racisme_in_de_klas_wat_je_wel_en_niet_moet_doen

Sommige kinderen krijgen dagelijks te maken met discriminatie of racisme. Een grap over hun huidskleur of haarstructuur. Een opmerking als “Wat praat jij goed Nederlands.” Of een stereotyperende afbeelding in een lesboek. Hoe ga je als leraar om met racisme en discriminatie in de klas? Hoe maak je het onderwerp bespreekbaar? En wat kun je beter niet doen?

 

Pedagoog en trainer Jillian Emanuels houdt zich dagelijks bezig met deze vragen. Ze gaat regelmatig langs op scholen, om ouders en leraren trainingen te geven over dit thema. Via haar online cursusplatform biedt ze onder andere de cursus Antiracistisch opvoeden aan.

Geef geen straf

Een belangrijke boodschap van Jillian: “Geef geen straf. Maar grijp het moment aan om voorlichting te geven. Aan de hele klas. Waar komt een term vandaan? En waarom wordt hij gebruikt?” Actualiteiten kunnen helpen om het onderwerp bespreekbaar te maken. “Laatst was in het nieuws dat de marechaussee op etniciteit mag letten bij controles”, geeft Jillian als voorbeeld. “Dat is interessant om te bespreken met groep 7 of 8. Wat vinden zij daarvan?”

Wil je meer tips voor het omgaan met racisme in de klas? Lees het hele interview met Jillian hier.

Door: Nationale Onderwijsgids / Bente Schreurs