Rechter: van fraude beschuldigde docent wiskunde onterecht ontslagen

De rechter heeft het ontslag van een docent wiskunde van de Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden (OZHW) in Barendrecht ongedaan gemaakt. De leraar werd ontslagen omdat de directie hem verdacht van het plegen van fraude door het invoeren van onjuiste cijfers voor een toets. Dit meldt RTV Rijnmond.

In juni 2019 voerde de docent wiskunde de verkeerde cijfers in van een toets voor een vmbo-klas. In plaats van de juiste cijfers voerde hij de beoordelingen van een oefentoets van maanden eerder in. Een leerling ontdekte de fout en stapte naar de schoolleiding. Volgens de docent ging het om een vergissing, maar de OZHW zette het fraudeprotocol in werking. Ook werd de onderwijsinspectie ingelicht.

De leraar werd ontslagen en toen hij hier bezwaar tegen aantekende werd hier niets mee gedaan. De rechtbank van Rotterdam acht het aannemelijk dat de docent inderdaad een vergissing heeft gemaakt, wat inhoudt dat er geen sprake zou zijn geweest van plichtsverzuim. Daarom oordeelt de rechtbank dat het ontslag onterecht was. De docent werkt inmiddels op een andere school, maar de OZHW moet alle kosten die hij heeft gemaakt terugbetalen. 

Door: Nationale Onderwijsgids