Rechter oordeelt: docent die op vakantie ging met leerling terecht ontslagen

De rechter heeft geoordeeld dat een leraar aardrijkskunde van het Stedelijk Dalton Lyceum in Dordrecht terecht is ontslagen nadat hij een reis naar de Verenigde Staten maakte met een minderjarige leerling zonder dat diens ouders op de hoogte waren. De leraar had bezwaar aangetekend tegen het ontslag, maar de rechter wees dit af. Volgens de school had de leraar regelmatig ‘onprofessioneel contact’ met leerlingen. Dit meldt RTV Rijnmond.

De leraar aardrijkskunde gaf sinds het eind van de jaren ‘90 les op de Dordrechtse school. In 2013 kreeg hij een officiële waarschuwing nadat hij op zomervakantie was geweest naar de Verenigde Staten met een minderjarige leerling zonder dat de ouders van die leerling daarvan wisten. De leraar werd verteld dat hij zich aan de gedragsregels van de school had te houden en dus geen één-op-één contact mocht hebben met leerlingen buiten de lessen om.

In de zomer van 2019 kreeg de schoolleiding nieuwe klachten binnen van ouders over de leraar, waarna hij per direct ontslagen werd. Volgens de school had de leraar WhatsApp-contact met leerlingen en nam hij leerlingen mee uit eten. Ook gaf de school aan hem nog meerdere keren mondeling te hebben gewaarschuwd.

Door: Nationale Onderwijsgids