Van Dissel somber over versoepelingen coronamaatregelen voor kerst

Directeur Jaap van Dissel van het RIVM is somber over versoepelingen van de coronamaatregelen in december. "Het gaat traag en moeizaam met de daling van besmettingscijfers. Hierdoor is de zorg nog te veel belast. Het wordt te onzeker om een voorspelling te doen. Ik ben er somber over dat we met elkaar kerst kunnen vieren", zei Van Dissel in Nieuwsuur.

Volgens Van Dissel kan de kerst ook werken als een katalysator als mensen te veel bij elkaar komen. "Een week later staat alweer oud en nieuw op het programma. Als we dat ook samen gaan vieren kan het virus zich alleen nog maar meer verspreiden."

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde eerder deze week ook al om de coronamaatregelen niet te versoepelen in december.

Volgens Van Dissel hangt het van onszelf af wanneer corona onder controle zal zijn. "Veel factoren hebben we zelf in de hand. Als iedereen in het tweede kwartaal van volgend jaar een vaccinatie heeft gekregen, verwacht ik dat we tegen de zomer ons 'normale' leven weer kunnen oppakken."

Door: ANP