11 procent meer aanmeldingen voor pabo-opleidingen

De Nederlandse pabo's verwachten komend schooljaar zo’n 11 procent meer studenten dan voorheen. Uit de nieuwste cijfers van de Vereniging Hogescholen blijkt dat zevenduizend extra aankomende hb-studenten zich hebben aangemeld voor voltijdsvariant van de lerarenopleiding. Ook de deeltijdopleiding is populairder: het aantal aanmeldingen stijgt dit jaar met 15 procent. Dit meldt NOS. 

Het vermoeden is dat de coronacrisis heeft laten zien hoe belangrijk de basisschoolleraar is; meer dan voorheen. Ook lijkt men het beroep waardevoller te vinden en er meer waardering voor te hebben. “Ik denk dat dat tot een verhoogde aanmelding heeft geleid”, zegt Barbara de Kort van het Landelijk Overleg Lerarenopleiding Basisonderwijs (LOBO) die ook positief gestemd is over de cijfers van de zij-instromers. Komend jaar komen daar zeshonderd bij.

Kijken naar de lange termijn 

Hoewel de cijfers dit jaar reden zijn tot optimisme, is het einde van het lerarentekort nog niet in zicht. “Het is heel hard nodig om vooral ook naar de lange termijn te kijken en te zoeken naar mogelijke oorzaken, zoals het vertrouwen in leraren, de hoge werkdruk en een goed salaris, aldus De Kort.

Door: Nationale Onderwijsgids