Johanna Höffken van TU Eindhoven uitgeroepen tot Docent van het Jaar 2020

Johanna Höffken van de TU Eindhoven is uitgeroepen tot de Docent van het Jaar 2020. In deze verkiezing streden docenten van hogescholen en universiteiten om deze eervolle titel én een beurs van 25.000 euro, te besteden aan onderwijsinnovatie. Dit meldt het ISO.

Johanna Höffken is docent innovation sciences en werkt dagelijks samen met studenten aan responsible innovation. De jury prijst de manier waarop Höffken op vernieuwende wijze theorieën met de praktijk weet te verbinden en hoe ze scherpe ideeën heeft over hoe concrete lesvormen toe te passen en hiermee te experimenteren. In de inhoud en toepassing van haar werk worden ook haar grote intenties om de wereld een stukje beter te maken duidelijk. Daarbij stelt de jury dat haar werkwijze zowel binnen het wetenschappelijk onderwijs als het hbo kan worden toegepast. 
 

Bekendmaking Docent van het Jaar

Anders dan andere jaren werd de winnaar dit jaar niet bekend gemaakt tijdens een fysiek evenement maar sprak de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Ingrid van Engelshoven de finalisten toe in een filmpje. Daarbij stond ze stil bij hoe juist in deze tijd goede en flexibele docenten onmisbaar zijn. Het ISO organiseert de ‘Docent van het Jaar verkiezing’ – ditmaal voor de zesde keer. 
 

Prijs

Höffken krijgt naast een onderwijsbeurs van 25.000 euro ook een fysieke bokaal die deze eervolle titel representeert. Ook wordt zij, net als de andere genomineerden voor de titel, lid van het Comenius Netwerk. In dit netwerk komen de winnaars van Comeniusbeurzen samen om ervaringen en kennis over onderwijs en onderwijsvernieuwing te delen. Het netwerk is ook een gesprekspartner van het ministerie van OCW. Ook krijgt de winnaar van 2020 een jaar lang een ‘erezetel’ in het bestuur van het Comeniusnetwerk. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids