TU Eindhoven neemt 35 vrouwelijke wetenschappers aan

De TU Eindhoven heeft 35 vrouwelijke wetenschappers aangetrokken sinds juli vorig jaar het aannamebeleid is veranderd ten gunste van vrouwen. De kern van dat beleid is dat in het eerste halfjaar na het openstellen van een vacature alleen vrouwen mogen worden geworven.

Het nieuwe aannamebeleid heeft de groei van het aantal vrouwen in de vaste wetenschappelijke staf meer dan verdubbeld, meldt de universiteit donderdag. Het universiteitsbestuur noemt de eerste resultaten bemoedigend.

Binnen Nederland had de TU Eindhoven het laagste percentage vrouwelijke hoogleraren. Deze onbalans vindt de universiteit onwenselijk. Daarom introduceerde de TU Eindhoven vorig jaar een nieuw aannamebeleid en accepteerde de universiteit alleen vrouwelijke sollicitanten. Anders zou het tien tot twintig jaar kosten om de juiste balans te bereiken.

De universiteit heeft afgelopen jaar 29 universitair docenten, twee universitair hoofddocenten en vier hoogleraren aangetrokken. Dankzij het programma is het percentage vrouwen in de vaste wetenschappelijke staf gestegen tot 25 procent. "Hoewel deze cijfers bemoedigend zijn, zijn we er nog niet. We willen binnen vijf jaar een percentage van ongeveer 30 procent bereiken", zegt Robert-Jan Smits, voorzitter van het college van bestuur.

Door: ANP