Onderwijsstaking gaat tweede dag in

Dag twee van de onderwijsstaking. Wat staat er voor vandaag op het program?

Gisteren, op de eerste dag van de onderwijsstaking, liepen veel leerkrachten een mars door de grote steden. Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) waren alleen al in het centrum van Amsterdam meer dan 15.000 stakende leraren op de been. In de Rotterdamse Kuip waren er 10.000 mensen bijeen en in Groningen deden circa 5000 mensen mee aan een mars door de binnenstad.
 

Tweede stakingsdag

Vandaag zijn er op verschillende scholen alternatieve acties georganiseerd. Ouders zijn uitgenodigd om mee te helpen op school of mogen zelfs even in de schoenen van een meester of juf staan door daadwerkelijk les te geven. Ook grijpen docenten de dag aan om samen te brainstormen over mogelijke oplossingen voor het lerarentekort. Daarnaast zijn er nog diverse manifestaties gepland, zoals in Den Bosch.
 

Langdurige stakingen

Volgens AOb-voorzitter Eugenie Stolk is het niet uit te sluiten dat er in de toekomst onderwijsstakingen komen die meer dan twee dagen duren. Gisteren zei ze tegen dagblad Trouw dat er er nog een lange strijd is te voeren. Het gaat dan met name om het rechttrekken van de salarissen, minder lesuren in het voortgezet onderwijs en meer doorstroommogelijkehden voor docenten. Dat kinderen nu de dupe zijn van het staken, moet er volgens haar voor zorgen dat ze straks niet structureel de dupe zijn van het lerarentekort.
 
Door: Nationale Onderwijsgids