Logo_staken__onderwijs__schoolbord

De Algemene Onderwijsbond (AOb), FNV Onderwijs en de Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv) hebben de ministers Slob en Van Engelshoven van Onderwijs een ultimatum gesteld. Als ze niet voor 25 februari laten weten dat ze extra gaan investeren in het onderwijs, dan zal de geplande algehele onderwijsstaking van 15 maart doorgaan. Dit meldt de AOb.

Half januari kondigden de bonden voor half maart acties aan in de vorm van een actieweek met als uitsmijter een landelijke algehele onderwijsstaking op 15 maart, Inzet is een structurele investering in alle onderwijssectoren van in totaal 4 miljard euro voor onder andere meer salaris en een verlichting van de werkdruk. Daarnaast moet de doelmatigheidskorting van 183 miljoen euro geschrapt worden.
 
Bij stakingen moeten bonden altijd een ultimatum stellen. In een brief die de bonden eind vorige week aan de ministers hebben gestuurd vermelden zij bovenstaande eisen voor de staking. Als de onderwijsministers hier niet aan willen voldoen voor 25 februari, dan zullen de bonden verder gaan met actievoeren.
 
Niet alle onderwijsorganisaties staan achter de staking. CNV Onderwijs en de Algemene Vereniging Schoolleiders hebben laten weten niet mee te doen. Ze vinden het beter om eerst de cao-onderhandelingen die nu gaande zijn af te wachten. Staken is volgens hen op dit moment een te zwaar middel.
 
Door: Nationale Onderwijsgids