Normal_spaarvarken_spaarpot_sparen_geld_pensioen

De kans is groot dat binnen een paar jaar de pensioenen van het ABP verlaagd moeten worden. Hoewel de eerste drie kwartalen van 2018 een financiële verbetering lieten zien, was het vierde kwartaal teleurstellend. En de situatie blijft onzeker. Dit meldt ABP.

De beleidsdekkingsgraad steeg naar 103,8 procent. Voor 2019 kan de hoogte van het pensioen gelijk blijven, maar voor volgende jaren is de kans op verlaging van pensioen niet uitgesloten. Van het verhogen van pensioenen is het fonds nog ver verwijderd, aldus ABP.
 
2018 was een jaar met ups en downs. ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool: “In de eerste  drie kwartalen verbeterde de financiële positie stap voor stap. Maar de beurzen, die in het vierde kwartaal dieprood kleurden, gooiden roet in het eten van beleggers en dus ook van ABP. 2018 eindigde teleurstellend.”
 
In 2019 blijven de pensioenen gelijk. Voor 2020 is de kans op pensioenverlaging op dit moment klein. Maar ook voor de jaren daarna blijft de kans op verlaging aanwezig. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids