Normal_islamitische_universiteit_rotterdam__iur__gebouw

Opnieuw is er ophef ontstaan over uitspraken van rector Ahmet Akgündüz van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR). Hij zou op de Turkse televisie gezegd hebben dat aanhangers van Gülen de doodstraf verdienen. Volgens de IUR zijn de uitspraken van de rector echter uit hun verband getrokken. Dit meldt RTL Nieuws.

De rector werd op de Turkse televisie telefonisch om zijn mening gevraagd naar aanleiding van de opening van een zogenoemde Gülen-moskee in Duitsland. Akgündüz zei dat tegenstanders van de Turkse staat volgens de Koran de doodstraf moeten krijgen. Op de uitspraken van de rector kwamen boze reacties van onder meer Gülen-aanhangers in Nederland die Akgündüz beschuldigen van haatzaaierij.

Het is niet de eerste keer dat de rector met zijn uitspraken voor ophef zorgt. Op social media heeft hij zich sinds zijn aantreden in 2000 al meerdere malen neerbuigend uitgelaten over onder meer vrouwen en de Koerden. Mede door de uitspraken van Akgündüz de afgelopen jaren nam de Eerste Kamer afgelopen maart een wet aan die bestuurders van particuliere instellingen verplicht om maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef te tonen.

De IUR verwerpt de aantijging dat de rector met zijn uitspraken op de Turkse televisie haat zou zaaien. De rector zou niet meer hebben gedaan dan een uitleg geven van wat er in de Koran staat en nam zelf geen standpunt in in de kwestie.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids