Normal_rss_entry-152600

De Tweede Kamer wil minister Arie Slob van Onderwijs aan de tand voelen over de contractverlenging van André Postema bij de scholenkoepel waar VMBO Maastricht onder valt. Een meerderheid van de Kamer steunt een debat dat Peter Kwint (SP) heeft aangevraagd.

Postema’s contract bij de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs, waar het geplaagde VMBO Maastricht onder valt, is met twee jaar verlengd, zo werd dinsdag bekend. Dit schiet een aantal partijen in het verkeerde keelgat.

D66, CDA, VVD, GroenLinks en de PVV steunen het debat. Michel Rog (CDA) noemt de contractverlenging "verbijsterend’’. Lisa Westerveld (GroenLinks) wil dat er ook breder wordt gekeken naar hoe raden van toezicht en besturen te werk gaan. Het is de Raad van Toezicht die Postema’s contract verlengde.

Weinig feitelijke middelen

 
Harm Beertema (PVV) hekelt het feit dat de minister weinig wettelijke middelen heeft. ,,De raden van toezicht en de colleges van bestuur hebben alle macht en leven in hun eigen morele bubbel.’’
 
Voor de zomer was Slob nog zeer kritisch over Postema, maar hij stelde zich woensdag een stuk terughoudender op. De onderzoeken die nu lopen, moeten eerst worden afgewacht, benadrukte hij. Wat de vervolgstappen moeten zijn, als de onderzoeken negatief oordelen over Postema's rol in het schandaal, liet Slob ook in het midden. "We moeten nog even geduld hebben tot de rapporten er liggen, die komen er heel snel aan.''
 
Naar aanleiding van het schandaal zijn drie onderzoeken ingesteld. Slob denkt dat het onderzoek van de onderwijsinspectie naar het bestuurlijk handelen over "drie, vier, vijf weken'' zal zijn afgerond. De Auditdienst Rijk, die deel uitmaakt van het ministerie van Financiën, kijkt naar het optreden van de inspectie. Dat rapport komt naar verwachting in het najaar uit.
 
Door: ANP