Normal_water-1018808__340

Er komt voorlopig toch geen reconstructie van de verdrinking van een Syrisch meisje in een zwembad in Rhenen. Het gerechtshof wil eerst de inhoudelijke kant van de zaak behandelen. Mocht tijdens de zaak blijken dat een reconstructie toch gewenst is, dan kan dat alsnog, aldus de rechter. Dit meldt NU.nl.

De drie eerder veroordeelde zwemleraren van zwembad 't Gastland in Rhenen hadden in hoger beroep een reconstructie aangevraagd van de gebeurtenissen die in 2015 leidden tot de dood van het negenjarige Syrische meisje Salam. Zij verdronk in september 2015 na afloop van het schoolzwemmen in zwembad ‘t Gastland in Rhenen. Het was de derde zwemles van het Syrische meisje, dat pas enkele maanden in Nederland verbleef.

Na enkele maanden onderzoek besloot het Openbaar Ministerie om de drie betrokken badmeesters en twee leerkrachten strafrechtelijk te vervolgen. De rechter oordeelde dat de zwemleraren fouten hadden gemaakt, waardoor het meisje kon verdrinken. Hij legde hen daarom 60 uur werkstraf op. De rechter vond echter niet dat de basisschoolleraren hierin iets verweten kon worden en sprak ze daarom vrij van dood door schuld.

De zwemleraren waren het niet eens met de hun opgelegde werkstraf van 60 uur en gingen in hoger beroep. Volgens de advocaat was nog onvoldoende bekend was op welk tijdstip het meisje verdronk en wie er toen toezicht hielden, de zwemleraren of de basisschoolleraren. Een reconstructie hierover is door de rechter nu afgewezen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids